Villanyautós szempontok a cégautó megvásárlása során

A lakásunk, házunk sok esetben alapvetően meghatározza, hogy milyen autót vehetünk. Függ a döntés a garázs meglététől, méretétől, magasságától. Méginkább attól, hogy rendelkezünk-e napelem rendszerrel vagy sem. Az új autó esetében általában az első döntés arról szól, hogy benzines, dízel vagy elektromos jármű kerüljön beszerzésre. Ennek eldöntése nem egyszerű. Talán még pár hónappal ezelőtt is a villanyautó tűnt az ideális megoldásnak. Hiszen egy családi házban a kedvezményes árú lakossági éjszakai áram világában bagóért lehetett tankolni egy elektromos autót.

Azóta sajnos sok minden megváltozott. Nyakunkon egy brutális infláció, egy még brutálisabb háború, egy vélt vagy valós recesszió és egy rezsidémon is. Ma már 2523 kilowattóra éves fogyasztás fölött csaknem kétszeres az ára az áramnak. Az újonnan telepített napelemek esetében a visszatáplálás már nem lehetséges ill. a már meglévő rendszerek esetében pedig az éves elszámolás havira változott.

Egyáltalán érdemes még elektromos autót vásárolni? Erre a válasz egy határozott igen. A villanyautók tankolása és üzemeltetése még mindig gazdaságosabb, mint a benzines-dízel járműveké.

villanyautók

Amennyiben sikerült döntened a beszerezni kívánt céges autó esetében az üzemanyag típusáról, akkor a következő nagy kérdés a beszerzés módja. Erre van egy kiváló javaslatom: lízingeld. De ne a nyílt végű vagy zárt végű pénzügyi lízing konstrukciót válaszd. Ugyanis ezek hordoznak magukban egy komoly kockázatot. Egy esetleges hatósági vizsgálat során korántsem biztos, hogy a maradványérték (azaz a lezárás során megfizetendő vételár) piaci árnak fog minősülni.

Helyette az operatív lízinget javaslom Neked megfontolásra. És a figyelmedbe ajánlom a FLOTTAUTO Lízing Kft. tartós bérlet szolgáltatását. Nagyon megbízható cég, aki hosszú évek óta jelen van a magyar piacon. Komoly pénzügy-szakmai és műszaki tapasztalattal rendelkeznek a gépjármű beszerzés és a gépjármű üzemeltetés terén egyaránt. Természetesen a villanyautók esetében sem jönnek zavarba: számos elektromos jármű van jelenleg is a kezelésükben.

Természetesen beszerzésre mindig azok a járművek kerülnek, amelyeket a megrendelő kiválaszt. Flottakezelésről beszélünk, de nagyon rugalmasak a darabszámot illetően: akár már 3 autó is alkothat egy kezelt flottát. A beszerzési árból kalkulált bérleti díj kedvező, hiszen a gépjármű vételárának nettó értékéből kerül kiszámításra.

Pénzügyi és adminisztrációs szempontból is kiváló döntés az operatív lízing. Ugyanis a bérleti díj ÁFA tartalma a bérlő számára levonható fizetendő ÁFA-ból. Amennyiben esetleg magáncélú használat is történik, akkor természetesen ennek a levonásnak arányosnak kell lennie. A lízingszerződés végén a lízing cég piaci áron értékesíti a kocsit. Tehát itt nincs olyan kockázati tényező, mint a pénzügyi lízing esetében. Ebből következik, hogy a futamidő alatt fizetendő bérleti díjban sem jelenik meg a maradványérték rész.

Adminisztrációs szempontból is komoly nyereség van a bérlőnél. Ez természetesen nem pénzbeni nyereség, hanem elsősorban időbeli. A FLOTTAUTO Lízing Kft. számos macerás feladatot levesz az üzembentartó válláról:

  • szerviz ügyintézés: a flottamenedzser intézi az időpont foglalásokat. Eljön az autóért, elviszi a szervizbe, majd visszahozza azt a bérlőnek,
  • amennyiben szükséges, akkor a szerviz időtartamára a flottakezelő csereautót biztosít,
  • megoldja a nyári-téli gumicserékkel kapcsolatos feladatokat is,
  • elsődleges célja az, hogy a bérlőnek egyetlen feladata legyen: a gépjármű problémamentes használata.

A FLOTTAUTO Lízing Kft. szolgáltatás csomagokat hozott létre, ezek között minden bérlő megtalálja az igényeinek megfelelőt. Van olyan csomag is, amely tartalmazza a kopó alkatrészek anyag és munkadíj költségeit is.

Összegezve azt tudom javasolni, hogy mindenki, aki új céges autó beszerzését tervezi, feltétlenül mérlegelje a tartós bérlet lehetőségét ill. ismerkedjen meg a FLOTTAUTO Lízing Kft. szolgáltatásaival.