Új lakás? Ne feledkezzetek meg a biztosításról!

Kis lépés az emberiségnek, de persze hatalmas lépés nekünk individuális egyedeknek, ha a mai világban végre össze tudunk kuporgatni egy lakásra valót. Ha csak Budapesten maradunk, gyakorlatilag egy kisebb vagyon kell hozzá, meg mondjuk minimum stabil 400-500 ezres bevétel, hogy beleugorhass egy valamirevaló ingatlan megvásárlásába. Na de ha már eljön ez a csodálatos esemény az életben, van egy nagyon fontos dolog, amiről nem szabad megfeledkezni. Ez pedig nem más, mint a lakásbiztosítás!

A www.pannonsafe.hu/termekek/lakasbiztositas oldalán gyakorlatilag mindent megtalálni a témával kapcsolatban, nézzetek közül, ha nem hiszitek. De azért én is írok róla egyet s mást, mert nagyon fontosnak tartom és minél több barátommal beszélgetek erről, annál inkább fontosabbnak tartom, ugyanis nagyon kevesen kötnek biztosítást a lakásukra. Pedig számomra ez volna az első és legalapvetőbb dolog, hiszen ha bármi történik, és mint tudjuk persze az ördög sajna sosem alszik, akkor ez az egyetlen olyan alap, amiből újjá tudjuk építeni az elveszett értéket. Éppen ezért van néhány alapszabály a biztosítás megkötésével kapcsolatban.

Egyrészt az összegre vonatkozólag. A biztosító a szerződésben foglalt összeg alapján fog egy lehetséges káreseményt követően bármit is téríteni. Mi pedig ez alapján a szerződés alapján fogjuk fizetni az éves biztosítási díjat. Ez a díj annak alapján kerül megállapításra, hogy a házunk milyen értéket képvisel, mind az épület, mind pedig a benne lévő ingóságok. Így hát nagyon fontos, hogy bár csalogató lehet egy kisebb értékre becsült ház kisebb összegű éves díja, ne dőljünk be ennek a csábításnak! Egy káresemény során tényleg csak annyit fog fizetni a biztosító maximálisan, amennyiben az elején megállapodtunk, ezért nagyon-nagyon fontos, hogy ne becsüljük alul az értékeinket! Egy lakás felbecsülésénél ne a piaci ár alapján képezzünk árat, sokkal inkább az legyen a mérvadó, hogy mennyi pénzbe kerülne az egészet újjáépíteni – hiszen végeredményül ez az, amiért egyáltalán fizetjük ezt a nem kis összeget évente.

Ha pedig a teszem azt egy társasházban veszünk egy lakást és a társasház már rendelkedik biztosítással, nem vagyunk rossz helyzetben. Ez a biztosítás általában a ház, így a lakásunk műszaki és építési ügyeire vonatkozik, tehát ha elszáll egy vezeték a falban, azt fedezi. Azonban nem árt kötni egy csak a saját lakásunkra vonatkozó szerződést is, amelyben a mi ingóságaink védelméről esik szó, hiszen egy vízkár, vagy besurranás esetén nem biztos, hogy a közösen kötött egyezség alapján ezért nekünk bármi járna – a sajnálaton kívül.

Ha az új lakás dolga egyelőre egy jó albérlet megszerzésében nyilvánul meg, akkor se üljünk a babérjainkon, mert nem muszáj tulajdonosnak lenni ahhoz, hogy biztosítást köthessünk. Egyáltalán, semmilyen kapcsolatban nem muszáj lennünk az adott lakással ahhoz, hogy biztosíthassuk azt. Egyetlen dolognak kell érvényesülni, mégpedig annak, hogy arra van igényünk, hogy a lakás és az ingóságaink biztonságban legyenek. Így hát albérlőként is – természetesen egyeztetve a tulajjal – nyugodtan kössünk biztosítást, mert a mi érdekünket szolgálja.

Ha pedig újak lennénk ebben az egész ügyletben, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy manapság már nem is egy biztosítás megkötése a nagy szó, sokkal inkább azok a mellékszolgáltatások, amiket ajánlanak hozzá. Miről is lehet szó? A paletta meglehetősen széles, szerintem a kiskutyájával utazó fiataltól egészen a mindenhová autóval járóig mindenki talál a számára hasznos kiegészítő szolgáltatás. A www.pannonsafe.hu/termekek/lakasbiztositas oldalon ezt a jó néhányat sorolják fel:

 • gépjármű assistance szolgáltatás
 • kisállat, háziállat biztosítása
 • kiterjesztett garancia
 • egybeköthetőség vállalkozási biztosítással
 • tűz nélküli füst és koromszennyezési károk biztosítása
 • vandalizmus által keletkezett károkat biztosítása
 • graffiti károkat biztosítása
 • kívülről történt beázást fedezete
 • nyitva felejtett nyílászárón befolyt víz általi károk fedezete
 • csőtörés következtében elfolyt víz árának fedezete
 • kerti bútorok biztosítása
 • napkollektorok, napelemek biztosítása
 • besurranással illetve jóhiszemű beengedéssel összefüggő lopás esetén keletkezett károk fedezete.

Természetesen minden egyéni megállapodás kérdése, de azt hiszem, ezek közül nem nehéz olyan pontot találni, ami hasznos lehet egy adott élethelyzetben vagy egy bizonyos típusú ingatlan esetében. Ha nagyon hasonló ajánlatok jönnek szembe, akkor ez például könnyedén lehet egy döntő szempont, hogy végül melyiket válasszuk.

A lényeg továbbra is azon van, hogy mindegy, hogy hogy döntünk, csak menjünk utána a lehetőségeknek, jól válasszuk meg a számunkra legkedvezőbbet mind a feltételek, mind pedig anyagi téren, a lakást még csak véletlenül se becsüljük alul és persze kössük meg azt a fránya biztosítást, hogy nyugodtan aludhassunk!