Szívesen telepítenék napelemet az új házunkra

Családalapítás előtt egy másik projekt vár még ránk

Nemrég költöztünk be az új házunkba a párommal, és azonnal beleszerettem. Csendes, kertvárosi övezetben, nagyon jó környéken van. Igazi családbarát része ez a fővárosnak, jobbat nem is találhattunk volna! Ráadásul a nyugalma, békéje, és a sok zöld rész, park miatt tökéletes választás gyerekek mellé. Nem titok nálunk sem, hogy szeretnénk majd összeházasodni, és nagyon szeretnénk gyerekeket is. Persze mindenek előtt az anyagi biztonságot szeretnénk megteremteni, hogy nyugodt szívvel vághassunk bele a családalapításba. A szüleim persze nem olyan türelmesek, mint én, folyton kérdezgetik, mikor lesz már esküvő és unoka… Nem is értem… Illetve de, gondolom az ő idejükben más volt. De mi tényleg szeretnénk először anyagilag stabil lábakra állni, a többi pedig majd jön szépen sorban egymás után.

Meg hát, az az igazság ugyanis, hogy a gyerek projekt előtt van egy másik projekt is, amit szeretnék megvalósítani. Napelemet szeretnénk telepíteni a házunkra. Peti, a párom először kicsit kétkedve fogadta az ötletet, de megígérte, hogy ha elég meggyőző érveket tudok neki hozni arra, miért éri meg a napelem telepítés menetébe beszállnunk, akkor beszélgethetünk az ötletről. Így hát arra az elhatározásra jutottam, hogy minden fellelhető információt összegyűjtök a témában, amit csak találok. Persze Petit nem lesz egyszerű meggyőzni, őt nem igazán érdekli a “corporate bullshit”. Azt már persze mondtam neki, hogy ha ügyesek vagyunk, kb. tíz éven belül megspórolhatjuk a villanyszámlát, hiszen magunknak fogjuk termelni az áramot. Ez persze már szöget ütött a fejében, de azért szeretném még találni egy-két ütős érvet, amivel meggyőzhetem.

A napelem telepítés menete egyszerűen

És hogy őszinte legyek, nagyon is foglalkoztat a téma. Nem csak a pénzügyi része, hanem a teljes folyamat a tervezéstől a kivitelezésig. Hogy kerülnek fel a napelemek a házra, és hogyan lehet odáig eljutni, hogy a napeleme effektíve áramot kezdjenek termelni, amit felhasználhatunk? Szerencsére találtam egy tök jó oldalt, ami lépésről lépésre bemutatja a napelem telepítés menetét. Így tulajdonképpen majdhogynem az összes kérdésemre választ kaphattam! Az oldal nagyon szépen, laikusok számára is abszolút érthetően és rendszerezetten mutatja be, mire érdemes figyelni, ha napelem telepítésére szánja rá magát az ember. Azon mindenesetre őszintén megmondom, meglepődtem, hogy akár egyetlen nap alatt is felkerülhetnek a napelemek a tetőre. Amikor azonban figyelmesebben elolvastam a cikket, megértettem, hogy ez bizony csak azért lehetséges, mert a telepítést hosszú egyeztetés előzi meg.

napelem telepítés menete

Gondoltátok volna? Mondjuk, utólag belegondolva logikus. Annyi mindent szükséges egyeztetni a napelem telepítés menetekor. Tényleg az a legtisztább, ha már a folyamat legelején, a tervezési fázisban van az emberrel egy szakember, aki segít a legfontosabb dolgokat felmérni a telepítés megkezdése előtt. Ha pedig ezzel megvolnánk, kiérkeznek hozzánk a szakemberek, és megkezdik a munkát. Ez nagyon érdekes lehet, én biztosan nagyon izgulnék, hogy minden rendben menjen! Ha elképzelem magam, amint megfigyelőként részt veszek a folyamatban, különös izgalom fog el. Bízom benne, hogy rá tudom venni Petit a napelemek telepítésére!