Spórolj a rezsiszámládon most, napelemmel!

Elmesélem a mi esetünket a napelemmel

Spórolás és napelem – Itt a lehetőség, hogy leszámolj a rezsiszámláiddal! Elsőre ugyan túlságosan is magabiztosan és marketingesen hangzik ez a mondat, de higgyétek el, ez a színtiszta igazság! Ha nem tapasztaltam volna a saját bőrömön, egyszerűen nem hiszem el én sem. Mivel azonban a sors minket igazolt, örömmel osztom meg veletek a történetemet.

Egy nagyjából tíz évvel ezelőtt döntöttünk úgy a párommal, hogy a meglévő vidéki házunkra jövőbeli befektetésként napelemeket telepítünk. Még emlékszem, milyen magasra szaladt anyám vékonyra szedett, elegáns szemöldöke, amikor az ötlettel előálltunk neki. Akkoriban ugyanis kevésbé volt divatos a napelem telepítés, bár már kezdett begyűrűzni a fogalom a köztudatba. Ettől függetlenül ott vidéken mi voltunk az elsők, akik belevágtak a napelem telepítésbe. Először furcsán is néztek ránk a szomszédok, az idő azonban minket igazolt. Bár költséges beruházásról volt szó, a rendszer közel tíz év alatt visszahozta az árát, így ma már mindinkább a csodájára járnak a szomszédok. Olyanok is voltak, akik érdeklődtek nálunk, pontosan mi kellett a telepítéshez, és vajon mennyire érhetné meg hasonló beruházásba vágni az ő telkükön. Így aztán én is utánanéztem a neten, mit tudunk ma, tíz évvel később olvasni a témában.

Egy nagyszerű internetes segítség, ha napelemmel spórolnál a rezsiszámládon

Ekkor találtam rá a sporoljnapelemmel.hu-ra, ami tökéletes kiinudlás lehet azok számára, akik most gondolkoznak a napelemes rendszer telepítésén. Ráadásul szerencsére vannak elérhető hitelek és pályázat, amik nagy segítséget nyújthatnak az induláshoz, ha valaki esetleg szeretne ezzel élni. Átlagosan elmondható, hogy egy hasonló rendszer kb. tíz év alatt hozza vissza az árát, mint ahogyan a miénk is. Ezt követően lehet odáig eljutni, hogy a havonta megtermelt áram gyakorlatilag ingyen a miénk, hiszen magunknak termeljük, és így tulajdonképpen nullára jöhet ki hó végén a villanyszámla. Most, hogy a beruházás ára visszajött, mi is kezdjük élvezni a napelem adta spórolási lehetőséget. A szomszédoknak azt mondtuk, mindenképpen látogassanak el az oldalra, és tájékozódjanak. Rögtön az oldal tetején rá lehet bökni az “Érdekel a napelem” ikonra, és rengeteg olyan információval szembe találhatjuk magunkat, amely nagy segítség lehet az induláshoz.

Amit azonban fontos tudni, hogy a napelem telepítéséhez nagyon sok előkészület tartozik, és nem is biztos, hogy mindegyik ház alkalmas arra, hogy a tetőre napelemeket telepítsünk. Ha a tetőszerkezet nem elég stabil például, akkor sajnos nem is érdemes sokkal tovább gondolkodni a kérdésen, egészen egyszerűen valószínűleg nem fogja megérni a telepítés. A másik fontos tényező, amit érdemes szemmel tartani, az a ház tájolása. A napelemek legnagyobb ellensége ugyanis az árnyék: ha túl sokáig van árnyékolva a kérdéses tetőfelület, a rendszer nem lesz elég produktív ahhoz, hogy megérje a belefektetett pénz és energia. (Nekünk ezzel hál’ istennek szerencsénk volt, mert a mi házunk dél-keleti fekvésű.) De ezzel együtt is azt mondom, hogy abszolút megéri szakemberhez fordulni, és legalább az árajánlat kérésig eljutni. A sporoljnapelemmel.hu csapata telefonon is nagyon szívesen egyeztet, és a helyszíni felmérés is ingyenes – érdemes élni ezzel a lehetőséggel. Hiszen ne feledjétek a mottót: spórolás és napelem – Itt a lehetőség, hogy leszámolj a rezsiszámláiddal!