Jól jön egy gázcseretelep, ha kifogyott a palackból a gáz

Vannak, akiknek érdekes szokásaik, félelmeik vannak. Mindenkinek ott suttognak a démonai a fejében, és sok ezek közül csak nagyon nehezen leküzdhető. Az anyósom például rettenetesen fél a vezetékes gáztól, soha életében nem volt hajlandó használni. Hiába van a telekre bevezetve a csonk, az elmúlt 40 évben egyetlen köbmétert sem használt róla, mert rettegett a robbanástól. Valamilyen szinten meg tudom érteni a dolgot, hiszen évről évre előfordul az ilyesmi itt-ott, de azért nem ez az általános. Mindegy, nem szoktam felhozni a dolgot, ha ő meg van elégedve a gázpalackról főzéssel, akkor legyen. Állítása szerint még a gáz minősége is jobb, mert nincs hígítva, de itt azért már némi összeesküvés-elméletet is szimatolok. Viszont amikor a falujában lévő gázcseretelep bezárt, akkor tényleg bajban volt, és bár igyekeztünk neki segíteni, megoldást kellett találnunk.

Mivel már idős az anyósom, és nincs autója, így a kiürült palackot rendszerint kiskocsin húzva tudta elvinni a telepre, ha sem a feleségem, sem én nem tudtunk menni segíteni neki. Kemény asszony, ha nincs más mód, hát megoldja maga. De a telep sajnos tönkrement és bezárt, ő pedig ott maradt gáz nélkül. Azt a harcot ár semmiképpen nem akartam újrakezdeni, hogy kezdje el használni a vezetékes gázt, ezen párszor már a feleségem is átzongorázott vele, de az öreglány makacs. Így viszont hamar kellett találnunk valami áthidaló megoldást, különben meleg étel nélkül maradt volna. Elkezdtem hát nézelődni, hogy arrafelé, Budapesttől északra hol lehet olyan gázcseretelep, ahonnan házhoz is szállítanak, és az ára sem olyan magas, hogy anyósom ne tudja kifizetni. A gázpalack töltés és csere nem egy olyan iparág, amivel minden sarkon összefuthat az ember, de azért vannak szép számmal sokfelé. Viszont az öreglány olyan, hogy nem gondolkodik előre, hanem csak akkor kap észbe, amikor már üres a palack, viszont nagyon kéne a gáz, így igyekezte olyat találni, ahol akár pár órán belül is megoldható a dolog. Mindössze egyetlen ilyen gázcseretelepet találtam, de ezt gyorsan tovább is küldte a feleségemnek, hogy nézzen utána ő is.

Egy órán belül vissza is hívott, hogy ez tökéletes, innen nagyon gyorsan és egyszerűen lehet PB palackot rendelni, az anyukája is módfelett elégedett lesz vele. Mondta, hogy leírja a telefonszámukat és lediktálja neki, mert hát anyósomnak nincs internetes hozzáférése, ő még a telefon és a papír alapú levelezés világában él. Az is egy csoda, hogy a tévé távirányítóját megtanulta kezelni… Szóval ez a gázcseretelep minden szempontból a legmegfelelőbb az ő igényeinek, mert nincs is messze tőle, az ő településére is szállítanak ki, és ha úgy van, akkor akár pár órán belül is ki tudnak érni a friss, teli palackkal. Így már nem lesz olyan probléma, hogy hoppá, kifogyott és nincs másik. Csak odatelefonál, és nemsokára viheti is be az új palackot rákötni a tűzhelyre. Továbbra sem értem, hogy miért jó ez így neki, de 76 éves korában már nem hiszem, hogy megváltozna a hozzáállása. A lényeg, hogy sikerült megoldani a gondot, és nekünk is egyel kevesebb a feladatunk.