Ha a lakásunkban rendet tettünk, tegyünk rendet az életünkben is

Segítettem egy alkoholista barátomnak. Hónapok óta semmi mást nem lehetett látni tőle csak azt, hogy ivott és bulizott, miután szakított a párjával. Az önpusztítás nagyon ment neki, senki nem gondolta, hogy ez több egy kis szomorúságnál, de aztán már nem voltak józan pillanatai, hiába próbáltunk segíteni neki, ellökött minket magától, nem engedte, hogy segítsünk.

Eleinte azt hittük, majd elmúlik. De nem múlt el, csak rosszabb lett, úgyhogy úgy döntöttem, hogy közbelépek. Elrángattam egy elég neves magán rehabilitációs klinikára. A Felépülők nevű szervezethez, ahol kifejezetten a hozzá hasonló alkoholista, illetve drogfüggő betegeknek segítenek.

Nem nagyon akart változtatni, de egy pár konzultációval később ráébredt, hogy szüksége van a segítségre, ezért végül hajlandó volt a szakemberek gondjaira bízni magát.

Sajnos nagyon sok az alkoholista az országban, rengeteg embernek hasonló segítségre lenne szüksége. Kétségbeesetten segíteni szerettem volna neki, de nem ment, mert nem hagyta. Hiába próbálkoztam, nekem nincsen olyan nagy tapasztalatom, sem tudásom, amivel hatékonyan segíthettem volna neki leszokni az alkoholról.

Sokan itt rontják el a dolgot. Segíteni próbálnak, de nem tudnak, vagy lemondanak a betegről, vagy rontanak a helyzeten. Ezért fontos, hogy ezt mindenképpen szakemberekre bízzuk.

A leszokásnak is megvan a menete, hiszen nem csak 2 hétre szeretnénk, ha a beteg letenné az alkoholt. A tartós eredményhez pedig nem elég egy-egy konzultáció.

A 28 napos bentlakásos rehabilitáció alatt teljesen leszokott az alkoholról, hála a magasan képzett szakembereknek. Az itt dolgozóknak egy része maga is korábbi függő volt, sok sikertörténetet lehet olvasni az oldalukon arról, hogy hogyan segítettek leszokni az embereknek. Az én barátomnak is sikerült felépülnie, letette az alkoholt és már nem iszik, bármennyire is nehéz helyzetben legyen. Erős és mindig talál valami más megoldást, már nem az alkoholba folytja a bánatát. Már tudja, hogy számíthat a barátaira, nem az alkohol az egyetlen, ami vigaszt nyújthat neki.

Amíg Ő a rehabilitáción volt, mi kipofoztuk az időközben kissé elhanyagolt lakását. az utóbbi időben nem nagyon tudott foglalkozni vele, nem takarított, ezért ezt megcsináltuk neki, hogyha visszajön a rehabilitációról, akkor egy tiszta környezetben tudja folytatni az életét. Nagyon hálás volt nekünk, hogy kitakarítottunk, pedig nem volt könnyű, elég sokáig nem foglalkozott a környezetével.

Szerencsére már pár hónapja tiszta, nem nyúlt alkoholhoz. Sokat köszönhetünk a Felépülők profi és hozzáértő csapatának, akik valóban segítettek benne, hogy ez a barátunk felépüljön. El sem tudom képzelni, hogy mi történt volna, ha nem sikerül rávennünk arra, hogy elmenjen egy konzultációra, majd egy kezelésre. Akkor talán még mindig a koszos lakásában tengetné napjait alkoholos mámorban. De szerencsére a felépülők segített és újra normális élete lehet.