Energiatanúsítvány szükséges minden lakáshoz

Kézről kézre járt a családi ingatlan

Sosem gondoltam volna, de úgy tűnik, elérkezett az idő: eladom szeretett kis lakásomat. Mondhatnám, hogy több generáció munkája van benne, és még igaz is lenne. A lakást még a nagyszüleim vették a ’60-as években, utána édesanyám örökölte meg, majd ajándékozási szerződéssel átkerült hozzám. A nagyszüleim nem sokat foglalkoztak a lakás elektromos felújításával, és édesanyám is inkább a beltérre fektette a hangsúlyt. Ahogy emlékszem gyerekkoromból, a lakásban mindig tisztaság volt, a bútorok egytől-egyig csillogtak-villogtak. Apránként a bútorokat is lecseréltük, igazi, dizájnos kis lakás lett a régi, kommunista időszakban épült lakópark egyik kis lakásából. Nagyon szerettem itt lakni gyerekként, ezért nosztalgikus érzés volt az öröklés után újra visszatérni a lakásba.

A felújítási munkálatok oroszlánrésze aztán rám maradt végül. Először az elektromos vezetékezéssel kezdtünk: a régi alumínium vezetékeket cseréltük ki újfajta réz vezetékekre. Ezzel egy időben pedig az olvadékbiztosíték táblát is új, korszerű biztosíték táblára cseréltük le. Sőt, még hálózatot is bővítettünk 16 amperesről 32 amperesre! Kemény munka volt, de utólag azt mondom, megérte. Persze ez még mind csak a kezdet: ezt követően a lakás további felújításon is átesett, sor került a fűtőtestek cseréjére és hőszigetelésre is. Már éppen elkezdhettem volna élvezni a helyzetet, amikor a párom Németországban kapott állást. Éjszakákat beszélgettünk át erről a kérdésről. A lehetőség ugyanis hosszútávúnak ígérkezett, ami azt is jelenti, ha vállaljuk, az azzal jár, hogy fel kell adnunk a jelenlegi életünket. Nem volt egyszerű, de végül meghoztuk a döntést: költözünk, és eladjuk a magyarországi ingatlant.

Energiatanúsítvány készítése legjobb csapattal

Bár régi építésű ingatlanról van szó, az ügyvédünk felhívta rá a figyelmünket, hogy az eladáshoz kötelezően szükséges lesz energiatanúsítványt készíttetnünk. Ezt 2012 óta minden régi építésű ingatlan esetében is kötelező érvénnyel meg kell lépni. Így hát elkezdtünk utána járni, mi is az energiatanúsítvány pontosan, és hogyan szerezhetnénk mi ilyen tanúsítványt.

energiatanúsítvány
Hogyan szerezhetnénk mi is energiatanúsítványt? Segítenek a szakemberek.

Keresgélés közben találtunk rá az e-tanusitas.eu oldalára, és nagyon nagy terhet levett a vállunkról ez az ismerkedés. Telefonon vettük fel a csapattal a kapcsolatot, ezt követően egy űrlap kitöltésére kértek meg bennünket. Ezt gyorsan meg is tettük, innentől pedig, ha lehet ilyet mondani, még inkább felgyorsultak az események. Hamarosan kiérkezett a helyszínre egy kolléga, aki elvégezte a szükséges méréseket, azokat pedig már egyből küldte is be a központba, az irodába. Az irodai kollégák ezt követően meg is kezdték az energiatanúsítvány elkészítését. Nagyon meglepődtünk, mi jóval több időt kalkuláltunk volna a tanúsítvány elkészültének, de a szakemberek bámulatos gyorsasággal dolgoztak. Az energiatanúsítvány elkészültét követően a futárszolgálatuk már másnap kihozta a részünkre a szükséges dokumentumot.

Időközben kiderült, hogy unokatesóim is gondolkodnak a külföldre költözésben (lehet, hogy jönnek utánunk Németországba?), és nekik is szükség lesz majd az energiatanúsítványra. Kicsit aggódtunk értük, mert Somogy megyében élnek, és nem voltunk biztosak benne, hogy találunk megfelelő szakembert a dokumentum kiállításához. Szerencsére kiderült, hogy az e-tanúsítás csapata országos lefedettséggel rendelkezik, ráadásul országszerte ők adják a legjobb árakat! Így ez a probléma gyorsan el is hárult, én pedig megadtam a szakemberek elérhetőségét unokatesóimnak. Az ingatlanunk pedig hamarosan eladásra kerül, és nemsokára életet kezdünk Németországban. Szurkoljatok nekünk!