A lakás berendezéshez már hozzá tartozik a napelem is

A kolléganőmék háza mellett egy üres telek állt eddig. Most egy fiatal pár vette meg a telket, akik építkezni fognak. A telek és a leendő ház tulajdonosa belső lakberendező. Így már a ház belső elrendezése, és berendezése készen áll. Minden szép, letisztult és modern szemléletű, a természetes anyagokat preferálja, nagyon sok fa és kő elemekkel dúsítja a ház látképét. A falak már álltak és felkerültek a kolléganőm szomszédságában a burkolatok is, nagyon természetközeli színek, a konyhában nagyon sok fa elemekkel. Amikor ezt mind végig gondolták, akkor jött az ötletük, ez a kolléganőm elbeszéléséből tudom, hogy mi lenne, ha nem csak a belső elrendezés és berendezést gondolnák környezettudatossá, hanem a ház tetőszerkezetére felszereltetnének egy, vagy inkább jó pár darab napelemet.

Ezt mind a ketten szuper ötletnek találták, csak éppen azt nem tudták, hogy éppen milyen napelemet szerezzenek be. Olyan kapacitásút és annyi napelem részt rendeljenek, hogy az egész házuk energia ellátása megoldható legyen vele, vagy éppen csak azt szeretnék, hogy besegítsen? A legtöbb ember ezt a két ismérvet veszi első körben számba, hiszen a környezettudatosságon kívül, a napelemet felszereltetők jelentős százaléka, azért is szereltet fel, mert a közüzemi számláik csökkentését szeretnék. De mit tud kezdeni egy laikus, első napelemét megvásároló? Mit tudtak kezdeni a kolléganőm szomszédai, nem mást, mint az internetet hívták a segítségükre. Rengeteg utána olvasás következett, míg végül egy remek oldalra bukkantak, ahol szinte minden kérdésükre megtalálták a válaszokat, még olyan bejegyzések is voltak az oldalon, amikre ő maguk nem is gondoltak, hogy fontosak lehetnek, de ott voltak és belátták, hogy igen hasznos információkra tettek szert.

Hogy mit is jelent a napelem, erre rögvest megkapták a választ, hiszen ez a rendszer merőben más, mint a napkollektor. Ekkor a kolléganőm szomszédai el tudták dönteni, hogy ők ténylegesen napelemet szeretnének felszereltetni. Itt tudták meg, hogy a legjobb, amikor a napelem a leghatékonyabban tud termelni, az az, amikor a DNY-i tájolásra szerelik fel. Pont jó, hiszen az ő házuknak tetejének nagyobb része is ilyen tájolású. Ezen tetőrészre számos napelem felszerelhető, melynek köszönhetően minden elektronikai cikkük mosógéptől kezdve, a mosogatógépen át, a TV-ig minden erről, az általa termelt energia által fog működni.

napelem ár

Mitől függ a napelem ár?- tették fel maguknak a kérdést, hiszen nem tudhatják, hogy a teljesítménytől, a napelemek számától. Ezek mind nagyon jó sejtelmek voltak, amire maguktól jöttek rá, így az oldalon talált információk megerősítő jelleggel voltak számukra. Hiszen ezek mind közrejátszanak a napelem ár alakulásában. Amikor pedig eldöntötték, hogy árajánlatot kérnek, minden fontosabb információt feltüntettek, a házukhoz vonatkozik, mivel útépítésű, ezért nem lehet tudni, milyen magasak a közüzemi számláik, ezért csak a házra vonatkozó adatokat tudták megadni. Az oldal maga is jelezte, nagyon informatív jelleggel, hogy ez egy előzetes árkalkuláció lehet, amit meg tudnak adni látatlanban. Minden komolyabb kivitelező a személyes szemrevételezésben hisz, ahol önmaga mérheti fel a ház adta adottságokat. Majd ezen személyes találkozó után, az elfogadott árajánlatot megtekintve és átértékelve lehet elfogadni a nagyszerű kivitelezési, napelem árat. Mely ennél a cégnél igen kedvezően alakult a kolléganőm szomszédságában található ház tekintetében. A szomszédai azóta is dicsérik a céget a remek ötlete, tanácsai miatt és a szuper kivitelezés megvalósításáért.